Gazon onderhoud in Februari

In februari zit er weinig groei in het gras, door de kortere dagen en temperaturen rond het vriespunt. Het kan behoorlijk nat en koud worden.

We zien dat sommige gazon´s hun kleur iets verliezen door de vorst van half januari dat is vrij normaal dat het gras iets geel kan kijken geen zorgen dit trekt in het voorjaar wel bij. In Februari kunnen we mooi beginnen met kalk strooien en wat we nog meer kunnen doen in februari lees je op deze pagina.

Kalk werkt tegen mos en een groener gazon.

20240122_111102

Nu is het de beste tijd om kalk te strooien.
De Kalk zorgt ervoor dat de Ph (zuurtegraad van de grond) wordt verhoogd of stabiliseert.
Dit zorgt ervoor dat meststoffen welke in het groeiseizon worden gestrooid beter worden opgenomen door het gazon.
Het strooien van kalk is dus belangrijk en kunt u het beste doen in de winter tot het vroege voorjaar.
In de wintermaanden is het de ideale periode omdat er nog zeker een regenachtige periode komt.
Kalk is een klei korreltje wat er iets langer over doet om op te lossen in een natte periode is de korrel sneller opgelost en ingetrokken.

Meten is weten met een bodemtest kun je de pH meten.

De ideale zuurgraad (ph) voor uw gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Van ecostyle zijn goede testsetjes tekoop maar ook wij kunnen dit voor je doen.

Groenkalk is verkrijgbaar bij ons.
20kg voor ca 200m2 15,95 incl. emmer statiegeld 2euro.
10kg voor ca 100m2 12,50 incl. emmer statiegeld 2euro.
5 kg  voor ca 50m2  8,50

Dosering is minimale onderhouds bekalking iets meer is niet erg.

Bestellen kan via rob@vantieltuinen.nl of via whatsapp 06-30335455

Bemesting 2 maanden later.

20230315_115516

Tussen het strooien van het kalk en de bemesting is het raadzaam om 2 maanden tussen te laten. Kalk heeft even de tijd nodig om goed in te werken. Momenteel is de bodemtemperatuur ook nog te laag waardoor het gras nauwelijks groeit en de bemesting niet opneemt. Veel van de bemesting zal hierdoor dan ook uitspoelen naar het grondwater. Even geduld nog met het strooien van bemesting.

Bemesting strooien als de Temperatuursom (T-som) is bereikt.

De temperatuursom of T-som is een optelsom van de gemiddelde dagtemperatuur boven de 0˚C graden vanaf 1 januari dat jaar. De t-som is een berekende waarde dat veel gebruikt wordt in de landbouw. De t-som wordt gebruikt bij het bepalen van de stikstofgift in het begin van het groeiseizoen van grasland.  Voor grasland geldt de norm dat bemesten pas zin heeft bij een temperatuursom tussen de 200 en 300 graden.
De gewenste T-som welke wij gebruiken voor gazon bemesting is 300graden.

Ongeveer 4x maaien of wel 4 weken na de bemesting kunnen we verticuteren hierop komen we komende maand op terug. Stap voor stap helpen wij je naar een mooi gazon.

Bladruimen

20211102_104458
Het kan zijn dat er door stormen nog wat blad op het gazon is gekomen, verwijder ze regelmatig van het gazon af om verstikking te voorkomen. Langdurig blad op het gazon zorgt dat het gras eronder geel wordt en zelfs het gras kan daardoor verstikken met als resultaat kale plekken. 

Gazon betreden.

20200226_082658

Als het heel nat is loop dan zo min mogelijk over het gazon. Bij een soppig en nat gazon richt je meer schade aan dan goed doet. Moet je toch in de tuin zijn loop dan rustig over het gazon.

Ook bij vorst geld hetzelfde. 


Maaien

20151014_115427

Je kunt deze maand beter niet maaien het gazon is vaak te nat waardoor je meer schade dan goed doet aan het gazon. Tijd voor onderhoud aan de maaier zet de maaier schoon en met geslepen messen ingeolied weg. onderhoud aan de robot of maaier kun je ook door ons laten uitvoeren ook als de motor maaier even niet lekker loopt kunnen wij deze voor je nakijken.


GRASPRO
expert-icon1
Smart Plan Graspro

Met een goed plan gaat het lukken wij helpen je graag via onze site of via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte ook als er iets nieuws is toegevoegd.

expert-icon1
oplossing

Als je er niet helemaal uitkomt, vragen hebt of het lukt niet helemaal. Dan helpen wij je graag stuur even een foto van het gazon via whatsapp naar  06-30335455. 

expert-icon1
Bestellen

We hebben alle producten op voorraad wil je ze graag bestellen dan kan natuurlijk stuur dan even een berichtje. via whatsapp en wij zetten het klaar.