Advies Gazon Onderhoud Mei

Afgelopen maand was nog vrij koud en vochtig met een aantal mooie dagen waar op gazon onderhoudswerkzaamheden gedaan kunnen worden. We zien het gras groeien maar door te veel vocht konden sommige werkzaamheden nog niet gedaan worden. Nu is het dan de hoogste tijd om bemesting te strooien als dat nog niet gedaan is. Hieronder gaan we wat dieper in de onderhoudswerkzaamheden voor een diep groen gazon. 

Gazon Bemesting

Nu is het ideale moment om bemesting te strooien. Wacht er niet te lang meer mee want zeker nu de temperatuur omhoog gaat wil de grasplant aan de groei en kan hij de bemesting goed gebruiken.   

Welke meststof gebruiken we?

Marathon Sport : gazons met weinig of geen mos

Robuust: gazons met lichte tot matige mos vorming

Black & Green:  gazons met veel mos


Noteer in de agenda wanneer u heeft bemest en tel er ongeveer 6 weken bij dan is de volgende bemesting aan de beurt. Zeker met de regen die royaal gevallen is, is de meststof uitgewerkt als je 6 weken gelede hebt gestrooid. Als tweede bemesting adviseren we Marathon Sport 16-4-8. Deze strooi je 4kg per 100m2 goed verdelen is belangrijk deze bemesting is hierdoor ook vrij voordelig, weinig nodig per m2.


Momenteel regent het voldoende en kun je voor een regenbui de bemesting strooien. Op zomerachtige dagen bij warm droog weer adviseren we het gazon tegen de avond te maaien, vervolgens de Marathon te strooien en dan de beregening een uurtje aan te zetten. Daarmee is de meststof goed opgelost en onder de zode verdwenen waar deze meteen zijn werk kan doen en het gazon kan zo niet verbranden.

20240323_113644 mest strooien

welke bemesting

20240323_113644 marathon sport
CEO / Founder

Marathon Sport 16-4-8-2MgO-0,5FE.

 Is een speciale (sport)gazon meststof die alle ingrediënten bevat in de juiste verhouding om het gazon perfect te onderhouden: Stikstof (16%) voor een mooie geleidelijke groei, Fosfor (4%) voor wortelontwikkeling en Kali (8%) voor bladgroen. Daarbij bevat Marathon Sport 2% MgO (magnesium) wat het gazon een diepgroene kleur geeft.


Verbruik: strooi 4 kg / 100 m2 iedere 6 á 8 weken van Maart t/m September. Houdt deze hoeveelheid aan, strooi niet te royaal maar juist met enige regelmaat: dit houdt de grasplant in constante groei.

20230315_115516
CEO / Founder

Robuust 9-3-16-1FE.

Zet het gazon rustiger aan de groei maar bevat iets meer indirecte werking tegen mos. Heeft u veel mos in het gazon dan zal ook bij het strooien van deze meststof verticuteren een must zijn.

Deze meststof is verkrijgbaar in zakken van 20 kilo – emmer 4 kilo – emmer 8 kilo / verbruik: 4 kg / 100 m2.

20210716_143910
CEO / Founder

Black & Green 12% Fe + 5% MgO.

Het wondermiddel tegen mos Granulaat meststof met een hoog ijzergehalte. Deze makkelijk strooibare korrel is speciaal ontwikkeld met een indirecte werking tegen mos: alleen de mosplekken hiermee strooien. ( het overige gazon bemesten met Marathon Sport) Na een aantal weken verticuteren en bij zaaien.

Vosca Black & Green zit in een emmer van 4 kilo (gebruik 1,5-2 kilo per 100 m2).

Maaien 

We zijn al enige tijd aan het maaien ons laatste advies was minimale maaihoogte van 4cm. Het gazon is aardig aan de groei soms is het wat lastig om een droge dag te vinden om het gazon te maaien.

Indien gewenst kun je langzaam naar de gewenste stand gaan van de maaier en het gazon. Maai zo door. 

Maai als het droog is.
Maaihoogte van +/- 4cm.

Onkruid

20230315_120217

Bij gazons waar veel onkruid aanwezig is kunt je het onkruid spuiten. De weersomstandigheden laten het meer toe. Doe dit minimaal 2 weken voor het verticuteren. Even wachten zodat het onkruid tot in de wortel kapot is en dan verticuteren.


Onkruid bestrijden

Houdt de volgende “spelregels” in acht voor de optimale werking van gazon-onkruidbestrijding:

* Onkruid bestrijden op goed groeiend gewas (optimale sapstroom plant/betere opname)

* Toepassen bij dagtemperatuur van tenminste 15 graden celcius en geen nachtvorst.  

* Het gazon tenminste 2 dagen voor- en na het spuiten niet maaien voor betere opname.

* Spuiten op droog gewas en na het spuiten moet het tenminste een halve dag droog blijven.

* Gebruik een spuit. Geen gieter, met een gieter is de dosering te royaal wat schade aan het gazon

   kan veroorzaken.  

* Dosering exact aanhouden: een "scheutje meer" werkt niet beter!

Verticuteren

SAMSUNG

Daar wil iedereen mee beginnen en soms wordt dat ook geadviseerd.

Als je nu verticuteerd is het in de lente mooi zeggen ze dan zit wat in.

Onkruidzaad is er nu nog weinig dus na het verticuteren minder onkruid na doorzaaien.

Maar dat is niet waar wij achter staan.

Verticuteren is niet standaard nodig: is het gazon niet verdicht en staat er geen of weinig mos in de grasmat

dan is verticuteren niet nodig. Van de bemestingen evt. black and green alleen trekt het gazon dan al aardig bij.

Is het verticuteren wel nodig dan is ons advies is altijd eerst het gazon goed aan de groei te zetten, dus eerst bemesten. Vervolgens een paar keer maaien minimaal 4x. Als het gazon goed aan de groei is hersteld het ook sneller van de verticuteerschade.  Probeer bij de eerste lente zonnestralen het enthousiasme onder controle te houden en laat de verticuteermachine in de schuur staan, het resultaat is vele malen beter.

Het beste is om te verticuteren bij droog weer. 


Verticuteren kan de komende maand nog volop. Bij gazons waar ook veel onkruid aanwezig is kunt u eerst het onkruid spuiten. Vervolgens 2 weken wachten zodat het onkruid tot in de wortel kapot is en dan verticuteren.

bij of inzaaien van gazon

20140530_201115

Na het verticuteren kunt je de kale plekken het beste inzaaien met mengsel speelgazon graszaad. 

Dit mengsel graszaad met grasrassen is sterk en kan goed tegen een stootje ook bij extreeme weersinvloeden.Nodig: Inzaai gazon: 3 kg / 100 m2.  Doorzaai gazon: 1 kg / 100 m2. (Prijs: € 14,50/kg) .


Graszaad altijd licht inwerken in de toplaag-aarde. Na het verticuteren ligt de aarde mooi los, perfect om daarop het graszaad te zaaien en licht aan te harken. Ligt het graszaad te veel zichtbaar aan de oppervlakte dan afdekken met een dun laagje fijne compost of Vosca VittaTerra. Dit is een bemeste aarde speciaal voor gazon. ( zak 40 liter € 7,00)


TIP: maak de eerste 2 weken de ingezaaide stukken geregeld een beetje nat ( sproei een 10 minuutjes) als het niet regent om de kieming van het graszaad aan de gang te zetten en zodat de kiem niet verdroogd.

En wat dan met...

20151014_115435

Prikken en belucht kale plekken

Door de vele neerslag veel water op de gazons is blijven staan: de ondergrond is dichtgeslagen , het gras krijgt niet voldoende lucht en daardoor stagneert de groei en kunnen er kale plekken ontstaan. Is  dat ook het geval prik dan gaten op deze plekken. 

Gazon heeft lucht – water – voeding  nodig om optimaal te kunnen groeien! Kleine oppervlakte kun je makkelijk prikken met een riek voor grotere oppervlakte kun je een machine huren.

Mieren

CEO / Founder

Kleine zwarte hoopjes in je gazon duid op mieren. Deze maken gangen onder de grasmat en zorgen dat het gazon uitdroogt in de zomer. Mieren kunnen bestreden worden. 

Daarvoor hebben we Fastion KO vloeibaar. Dit middel aanbrengen op de aangetaste plekken. Fastion vloeibaar bevat werkzame stof Deltamethrin, een mierendood. Wel altijd een keer herhalen want de mieren hebben al eitjes gelegd die ook weer uitkomen.

protect-garden-fastion-ko-vloeibaar-tegen-mieren-2

Lichte plekken

CEO / Founder

Dat is Straatgras


Lichte, brede gras-vlekken in het gazon. Dat is straat gras. Als ze al langer in het gazon aanwezig zijn dan kunnen ze behoorlijkplekken zijn en zullen ze zeker opvallen

Straatgras zaden komen via de lucht wind of worden door vogels overgebracht.


Het is onvermijdelijk dit helemaal uit de grasmat te houden. Straatgras schiet ook eerder in de bloei: maai nooit heel lang op de middelste stand van de maaier want als het straatgras een maal in bloei is dan zaait het zich ook uit.


Wat kun je er nou zoveel mogelijk tegen doen?


Bemest regelmatig met marathon sport want dan is de kleur nagenoeg hetzelfde en dan zal het grove straatgras veel minder opvallen. Stoort u zich aan de plekken dan kunt u ze uitsteken en met een stukje graszoden repareren. maar helemaal vrij van straat gras zal een gazon nooit blijven!

GRASPRO
expert-icon1
Smart Plan Graspro

Met een goed plan gaat het lukken wij helpen je graag via onze site of via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte ook als er iets nieuws is toegevoegd.

expert-icon1
oplossing

Als je er niet helemaal uitkomt, vragen hebt of het lukt niet helemaal. Dan helpen wij je graag stuur even een foto van het gazon via whatsapp naar  06-30335455. 

expert-icon1
Bestellen

We hebben alle producten op voorraad wil je ze graag bestellen dan kan natuurlijk stuur dan even een berichtje. via whatsapp en wij zetten het klaar.