Gazon onderhoud in November

In November loopt het groeiseizoen ten einde door de kortere dagen en lagere temperaturen. Momenteel is het behoorlijk nat, er is veel neerslag gevallen. Welke werkzaamheden we kunnen uitvoeren dit najaar lees je op deze pagina.

Maaien

20151014_115427

Zolang er groei in het gazon zit blijven maaien. Een paar keer maaien is zeker nodig in November. De groei loopt nu terug en wekelijks maaien zal niet altijd meer nodig zijn. Zolang het gras groeit gewoon blijven maaien. Het gazon gaat niet kapot als er vorst over een pas gemaaid gazon komt. 

Maai niet te kort: ca 4 cm, is een goede maaihoogte. Maai bij voorkeur in de namiddag als het gazon goed opgedroogd is. 

Als het maaiseizoen is afgelopen zet de maaier dan schoon en met geslepen messen en ingeolied weg. 


Bladruimen

20211102_104458
Momenteel zijn de bladeren gaan vallen, verwijder ze regelmatig van het gazon af om verstikking te voorkomen. Langdurig blad op het gazon zorgt dat het gras eronder geel wordt en zelfs het gras kan daardoor verstikken met als resultaat kale plekken. 

Bemesten

20230315_115532
Heeft u nog geen najaarsmest gestrooid dan kan dat de komende weken zeker nog. 
De voorjaars- en najaarsbemesting zijn het belangrijkste: de voorjaarsmest om de gazonwortel te activeren en de najaarsmest om de gazonwortel sterk de winter in te laten gaan. 

De  Marathon najaar 7-0-21-2 MgO-0,5 Fe bevat 21% kali wat zorgt voor een stevige afharding van de gazonwortel. 
Tevens werkt de Magnesium aan een mooie kleur en houdt het ijzer (Fe) de mosvorming een beetje onder controle. 
Strooi de komende weken de najaarsmest als u dat de afgelopen weken nog niet gedaan heeft. 
5 kilo per 100 m2 is voldoende voor het wintergazon onderhoud.

Inzaaien of een nieuwgazon 

20230502_161122

Zijn er nog kale plekken in het gazon dan kunnen die nog ingezaaid worden. De bodem is nog redelijk op temperatuur om het graszaad te laten kiemen. Het graszaad komt er dun op te staan, gaat de temperatuur omlaag dan zal de groei zich in het voorjaar hervatten ( zeker als dan de eerste bemesting weer gestrooid is) Het voordeel van nu inzaaien is dat de onkruiddruk minder is. Wilt u nog inzaaien doe het dan wel de komende weken. Staat er nog oud gras dan is het aan te raden in het voorjaar in te zaaien vanaf eind april als de vorst uit de bodem is verdwenen.

Graszoden leggen

Dat kan in de regel de hele maand november nog goed. Pas als het echt flink gaat vriezen dan stoppen we met graszodenaanleg. De graszoden zullen momenteel zeker nog vast groeien, na 2 weken is het graszodengazon volledig te gebruiken.

maak de beregening winterklaar

20190107_145928 afblazen

Sluit de beregening af.

Beregenen is niet meer nodig, komende maand mogen de ondergrondse leidingen vochtvrij gemaakt worden zodat deze niet kapot kunnen vriezen..

Hulp nodig dat kan! Met een compressor en speciale aansluiting blazen wij het water uit de leidingen. Laten het water van de pomp en kranen.


Maar hoe zit het dan met....

SDC10489
CEO / Founder

Verticuteer niet meer..

Dat is niet meer aan te raden. We weten niet wat de temperatuur gaat doen de komende maand maar een vlot herstel zit er niet meer in omdat de groei nu stevig terug loopt. Verticuteerd u nu nog dan zult u in de winter tegen een dunne grasmat aankijken. Wachten tot het voorjaar zou beter zijn.

20200911_162912
CEO / Founder

Onkruid bestrijding in Gazon´s.

Dat moeten we uitstellen tot volgend jaar. Het gazon is te nat en de temperatuur al aan de lage kant.

20230315_115516
CEO / Founder

Kalk Strooien.

Kalk strooien hoeft nog niet dit strooien we in de regel in de winter in een regenachtige week maar toch zeker minimaal 8 weken na de laatste bemesting. .

GRASPRO
expert-icon1
Smart Plan Graspro

Met een goed plan gaat het lukken wij helpen je graag via onze site of via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte ook als er iets nieuws is toegevoegd.

expert-icon1
oplossing

Als je er niet helemaal uitkomt, vragen hebt of het lukt niet helemaal. Dan helpen wij je graag stuur even een foto van het gazon via whatsapp naar  06-30335455. 

expert-icon1
Bestellen

We hebben alle producten op voorraad wil je ze graag bestellen dan kan natuurlijk stuur dan even een berichtje. via whatsapp en wij zetten het klaar.