Info pagina problemen met het gazon

20210708_165459

Ai . 

Daarom uitgebreid onderstaande beregeningstips. Ter ondersteuning is deze service pagina als aanvulling op onze gazon nieuwsbrief. We geven een melding via onze nieuwsbrief als de beregening aan moet of juist winterklaar gemaakt moet worden. Nog geen lid meld je dan onder aan de pagina aan en maak de buurt wat groener.

Hoeveel watergeven?

Meten is weten! 

Begin voorjaar is er nog voldoende vocht in de grond maar na 1 week met droge en zonnige dagen dienen we toch te starten met beregenen. Een goede beregeningsbeurt bestaat uit 15-20 mm water, 1x per week is voldoende en 2x per week in de zomer.

Bij een bladverdamping in de zomer van zo’n 5 mm per dag is tussen de 15 en 20 mm beregenen per keer voldoende voor 3 tot 4 dagen.

Meet opdracht. Zet een regenmeter of verschillende rechte bakjes op het gazon en beregen 15-20 mm. De tijd welke nodig is om dit te halen is de tijd voor een goede beregeningsbeurt.

Bomen in of bij het gazon? Deze hebben ook dorst, hier zal extra beregent moeten worden.

20211004_092135

Een paar tips 

teveel sproeien

Dat heeft geen zin en werkt zelfs rooddraadschimmel in de hand. Iedere keer als er vocht onder de zode komt wordt er een klein beetje meststof aangesproken. Bij veel regen / vaak beregenen is de meststof eerder opgebruikt en gaat het gazon “honger” krijgen: stikstof tekort.

Eerder bemesten is dan noodzakelijk. Rooddraadschimmel uit zich in droge rossige vlekken. Bemest iedere 4 weken ( Juli-Aug-Sept). Geen hogere dosering per keer maar in plaats van om de 6 á 8 weken iedere 4 weken bemesten.

20200826_170528
20200702_191813
u003cbru003e

Dorre plekken

Doordat het al lang extreem weinig geregend heeft is vaak de spanning in de grond verstoord. Als men dan beregent dan trekt het vocht niet gelijkmatig de grond in, de zwarte aarde blijft droog en korrelig.

Dit probleem kan zich ook voordoen ondanks dat u geregeld beregent daarom wordt niet aan een droge ondergrond gedacht, u heeft immers goed gesproeid.
Heeft u , ondanks dat u geregeld sproeit, gele dorre plekken in het gazon doe dan het volgende:

Snijdt een winkelhaak in de dorre plek en kijk of de grond (extreem) droog is. Zo ja strooi dan PBS150 Wetting Agent. Deze korrel zorgt ervoor dat de spanning in de grond hersteld wordt en dat het water weer goed wordt opgenomen. Verkrijgbaar: 1 kg voor 40 m2 of 4 kg voor 100 m2.

Tuinberegeningssysteem 

over

Een tuinberegeningssysteem is de ideale manier om jouw gazon mooi te houden zonder er teveel tijd aan te besteden. De aanleg van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om de tuinberegening in te graven. Wij kunnen eenvoudig een beregeningssysteem aanleggen. De juiste beregening zorgt voor het beste resultaat.

20161121_115004
20140912_133413
2013-08-27 12.07.59
aanleg systeem bij een nieuw gazon

Een ingezaaid gazon heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en goed te groeien. Daarnaast is tuinberegening ook van belang om uw gazon mooi en sterk te houden. Bij de aanleg van een nieuw gazon heb je de mogelijkheid om tuinberegening aan te leggen.

aanleg systeem bij bestaand gazon

In een bestaand gazon is dit ook mogelijk, maar dan moet je er rekening mee houden dat het gazon beschadigt en deze hersteld moet worden. Door je gazon met een ingegraven beregeningssysteem te besproeien zorg je voor een juiste verdeling van water.

met de hand of automatisch

Je kunt er voor kiezen om de beregening met de hand te bedienen door kranen open en dicht te zetten of via een app automatisch alles in te stellen. Wij werken met hunter en rainbird systemen. 

2013-08-27 12.08.05
Wat kunnen wij voor je betekenen

We maken een beregeningsplan met de juiste sproeiers op de juiste plaats kunnen wij een passend advies geven, gericht op het gazon en tuin. Wij beschikken over diverse gereedschappen waarmee wij eenvoudig een beregeningssysteem bij jou kunnen aanleggen, repareren en onderhouden.