Info pagina Gazon sproeien

20170929_162145

Sproeien van het gazon is belangrijk om het gazon te laten groeien Momenteel hebben we zeer warme en droge zomers. De groei kan door tekort aan water stil komen te staan. Er ontstaan veel gele plekken in het gazon en kan er zelfs helemaal verdort uitzien.  Te weinig of verkeerd beregenen is vaak de oorzaak. Het is ook niet gemakkelijk om het gazon optimaal in de groei te houden met vele soorten weersinvloeden. 

Daarom uitgebreid onderstaande beregeningstips. Ter ondersteuning is deze service pagina als aanvulling op onze gazon nieuwsbrief. We geven een melding via onze nieuwsbrief als de beregening aan moet of juist winterklaar gemaakt moet worden. Nog geen lid meld je dan onder aan de pagina aan en maak de buurt wat groener.

Hoeveel watergeven?

Meten is weten! 

Begin voorjaar is er nog voldoende vocht in de grond maar na 1 week met droge en zonnige dagen dienen we toch te starten met beregenen. Een goede beregeningsbeurt bestaat uit 15-20 mm water, 1x per week is voldoende en 2x per week in de zomer.

Bij een bladverdamping in de zomer van zo’n 5 mm per dag is tussen de 15 en 20 mm beregenen per keer voldoende voor 3 tot 4 dagen.

Meet opdracht. Zet een regenmeter of verschillende rechte bakjes op het gazon en beregen 15-20 mm. De tijd welke nodig is om dit te halen is de tijd voor een goede beregeningsbeurt.

Bomen in of bij het gazon? Deze hebben ook dorst, hier zal extra beregent moeten worden.

a20190423_153805

Een paar tips 

Wanneer sproeien

2013-08-27 12.08.05

Art

Beregen bij voorkeur in de avond. Van overdag sproeien kan gras NIET verbranden maar een gedeelte verdampt door de hete zon. Dus in de avond sproeien is effectiever. Soms moet men overdag sproeien als er bijvoorbeeld graszoden zijn aangelegd of beplanting geplaatst. Maar in de regel is het verstandiger voor het  onderhouden van een grasmat in de avond te sproeien.

teveel sproeien

Dat heeft geen zin en werkt zelfs rooddraadschimmel in de hand. Iedere keer als er vocht onder de zode komt wordt er een klein beetje meststof aangesproken. Bij veel regen / vaak beregenen is de meststof eerder opgebruikt en gaat het gazon “honger” krijgen: stikstof tekort.

Eerder bemesten is dan noodzakelijk. Rooddraadschimmel uit zich in droge rossige vlekken. Bemest iedere 4 weken ( Juli-Aug-Sept). Geen hogere dosering per keer maar in plaats van om de 6 á 8 weken iedere 4 weken bemesten.

20200826_170528
20200702_191813

Dorre plekken

Doordat het al lang extreem weinig geregend heeft is vaak de spanning in de grond verstoord. Als men dan beregent dan trekt het vocht niet gelijkmatig de grond in, de zwarte aarde blijft droog en korrelig.

Dit probleem kan zich ook voordoen ondanks dat u geregeld beregent daarom wordt niet aan een droge ondergrond gedacht, u heeft immers goed gesproeid.
Heeft u , ondanks dat u geregeld sproeit, gele dorre plekken in het gazon doe dan het volgende:

Snijdt een winkelhaak in de dorre plek en kijk of de grond (extreem) droog is. Zo ja strooi dan PBS150 Wetting Agent. Deze korrel zorgt ervoor dat de spanning in de grond hersteld wordt en dat het water weer goed wordt opgenomen. Verkrijgbaar: 1 kg voor 40 m2 of 4 kg voor 100 m2.

20170929_162145
Opzoek naar een beregening op maat

Op onze informatie pagina beregening vind je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen met beregenen.

Zet de sproeiers aan!