Tuinberegening

Tuinberegening is niet meer weg te denken als je een mooie tuin wilt behouden. We maken een beregeningsplan en kunnen een passend advies geven, gericht op het gazon en tuin. Wij beschikken over diverse gereedschappen waarmee wij eenvoudig een beregeningssysteem bij jou kunnen aanleggen, repareren en onderhouden.

Hieronder vind je alvast wat meer informatie over onze aanpak en tips. 

de bron.

20170929_162145

Water dat gebruikt kan worden in de tuin voor een beregeningsysteem is uit de kraan of uit een grondwaterput. 

De keuze wordt vaak afgewogen uit kosten oogpunt.  Een kleine tuin zou prima af kunnen met een systeem op kraanwater. 

Een grondwaterput heeft een hogere aanloop qua kosten maar als je vaak sproeit dan haalt deze op den duur de kosten in van het kraanwater.

Wij laten putten spuiten door een gespecialiseerd professioneel bedrijf.  De put bestaat uit een filterbuis van 90mm met daaromheen een filter sok. 

Rond de buis werken wij af met een fijn filtergrind om de toestroom van grondwater te bevorderen. Een goede put waar je jaren plezier van hebt.


de aanzuigleiding.

20230217_141149

De aanzuigleiding naar de beregeningspomp wordt gekozen qua dikte en lengte op type pomp en diepte van het grondwater. 

Onder in de put komt een terugslagklep met grove zeef. De terugslagklep zorgt dat het water niveau bij de pomp blijft staan. 

De pomp krijgt het water namelijk niet zelf vanuit onder in de put naar boven gepompt. 


Aanzetten pomp eerste keer.

De eerste keer of opstart na enige tijd. Altijd even helpen door de slang op en neer te bewegen in de put door de slang 1m op te tillen en weer te laten zakken door dit een aantal keren te doen pomp je het water omhoog tot het uit de pomp loopt. Pomp aanzetten en als er water uitkomt even laten lopen en is hij klaar voor gebruik.

Tussen de pomp en aanzuigslang zit altijd een koppeling om deze los te koppelen bij onderhoud of in de winter. put bovenkant afwerking.

20230217_155524

Als afwerking van de bovenkant van de put verkleinen we de ingang zodat er minder kans is op het invallen van rommel.  Zo houden we de put schoon en verlengt de levensduur. 

Bij het loskoppelen van de pomp blijft er een montage flens aan de aanzuigslang zitten deze past niet door het gat waardoor de aanzuigslang niet de put in kan schieten

De put is niet het mooiste element wat in de tuin kan staan daarom is er ook de mogelijkheid om dit weg te werken. Het ideale is om eerst de put te maken en daarna het tuinhuis erover heen te bouwen zodat de pomp mooi droog staat. 

Komt de put later dan kan hij weggewerkt worden in een grondbox als hij anders in het zicht staat. 

De grondbox kan mooi weggewerkt worden in het gazon of grindstrook.pomp.

20140919_105310

We monteren een passende beregeningspomp de keuze is reuze en hieronder vind je daarom een overzichtje uit ons aanbod.

Klassieke waterpomp voor de tuin.

De klassieke gietijzeren handpomp is niet alleen een lust voor het oog, kinderen vinden het super leuk om met deze handzwengelpomp te spelen. Je vindt ze daarom ook regelmatig terug in stadsparken en bij speelplaatsen. Deze stijlvolle waterpomp wordt regelmatig gebruikt als pronkstuk in een tuin, maar je kunt hem natuurlijk ook functioneel gebruiken bijv. in de moestuin. 

Beregeningspomp 

In ons waterpomp assortiment vind je een lichte beregeningspompen voor kleine tuinen tot zware beregeningspompen voor grotere tuinen en sportvelden. Met deze pompen zuig je eenvoudig water aan uit een grondwaterbron. Hiermee kun je zowel kleine als grote sproeiers voorzien van voldoende waterdruk.

Met een hydrofoorpomp kun je de aanvoerleiding op voldoende druk houden. Hiervoor maakt de pomp gebruik van een drukvat. Dit drukvat dient als buffer, zodat de pomp niet bij kleine water behoeftes aan hoeft te slaan. Als een automatische kraan met de beregeningscomputer wordt aangezet springt de pomp vanzelf aan.

Bron pomp

Bij een bronpomp hangt de pomp onder in de beregeningsput. Het voordeel is dat pompen beter zijn in het wegduwen van water dan het opzuigen. Hierdoor werkt de pomp efficienter en geen kans op vorstschade aan de pomp. 

Groepen.

2013-08-27 12.07.59

In de tuin is vaak niet overal evenveel water nodig het gazon iets meer dan een haag. Soms is de tuin zo groot dat de pomp niet alles in een keer kan sproeien te weinig water. Dan is het verdelen in groepen van de tuin handig. 


Kranen

Via handmatige Kogelkranen of elektrische kranen kan het water gestuurd worden naar behoefte en gedeelte van de tuin. Op de elektrische kranen kan een beregeningscomputer worden aangesloten met app dat het watergeven via Wifi vanaf de bank mogelijk maakt.


Er is zijn ook systemen voor automatisch watergeven via de kraan. 

Alles is mogelijk wij kunnen je helpen met het automatiseren van je beregeningssysteem of het onderhoud ervan. 

Sproeiers.

20230130_134301

De juiste sproeier op de juiste plaats. Wij leveren vele soorten en werken met de beste sproeiers voor een mooi sproeiresultaat.  Hieronder de 2 belangrijkste en meest toegepaste. 


Druppelslang

De druppelslang legt het water meteen onder de planten neer ideaal waar veel verschillende hoogte in beplanting zijn.  planten kunnen het water van een sproeier tegenhouden waardoor niet overal water komt.  Ook waar roest in het grond water zit rond huizen en paden is een druppelslang dan ideaal.


Pop-up sproeiers.

Pop-up sproeiers. Komen vanzelf omhoog als er druk op de leiding komt te staan.  Ideaal in gazons en borders om de sproeiers nog een stukje hoger te laten komen. 

Winteronderhoud.

20200226_082658

Winteronderhoud van de beregening.

Zeker niet vergeten. Wij blazen de leidingen leeg en ontluchten de pomp waardoor vorst geen schade kan aanrichten aan de beregeningsinstalatie. 


Meld je aan via whatsapp en wij komen in de na herfst langs. 

Hulp nodig?

Wij staan voor je klaar

Zoals je hierboven hebt gelezen is er veel mogelijk op het gebied van watergeven wij helpen je graag met een nieuwe instalatie, aanpassingen in het systeem, onderhoud of lekkage, extra kraantje, smart maken of winteronderhoud.

Via ons contact formulier of via whatsapp mag je altijd een berichtje sturen.

20161121_115004